EnglishSlovak

Sladký pozdrav z registrovaného sociálneho podniku v Hronovciach

  • Domov
  • Sladký pozdrav z registrovaného sociálneho podniku v Hronovciach
20 dec
0

Zástupcovia Regionálneho centra sociálnej ekonomiky v Nitre sa rozhodli sladkým prekvapením spríjemniť svojim kolegom posledné chvíle pracovného zápalu v končiacom sa roku a zároveň podporiť jeden z prvých registrovaných sociálnych podnikov v Nitrianskom kraji.

Nápad potešiť kolegov ich zaviedol rovno do Solide Slovakia s.r.o., r.s.p. v Hronovciach, ktorý poznajú veľmi dôverne. Sprevádzali ho totiž na jeho prerode z cukrovinkárne – chránenej dielne na sociálny podnik.

„Chránenú dielňu sme rozbiehali spolu s kolegom. Ako v jeho, tak aj v mojom okolí sme mali ľudí so zdravotným znevýhodnením, ktorí sa nevedeli zamestnať. Keďže legislatíva umožňovala pri zamestnaní takýchto ľudí poberať aj rôzne druhy podpory, tak sme si to chceli vyskúšať,“ dozvedeli sa o začiatkoch dielne od pani Edity Vincúr Kalitovej, ktorá je majiteľkou i konateľkou zároveň.

Z vône, ktorá sa šíri ďaleko od priestorov firmy, je jasné, že sa tu vyrábajú nejaké dobroty. „Vyrábame tradičné cukrovinky, ktoré väčšinou nájdete na jarmokoch. Prišli sme s myšlienkou, že by sme tradičné cukrovinky, navyše vyrábané handmade, dali do regálov obchodných sietí. Všetky výrobky vyrábame spracovaním bielkovej peny. Či už sú to trubičky, kornútky, košický med základom je vyšľahaná bielková pena, ktorá sa spracováva plnením cukrárskych vrecúšok do kornútkov, trubičiek, do pohárov alebo tortových oblátok a následne sa polievajú čokoládou, zdobia kokosom či arašidmi,“ odhalí pôvod vône konateľka.

Za vyše desať rokov svojej existencie prešla firma dlhú a nie vždy ľahkú cestu. Ale nikdy sa nevzdala pôvodnej myšlienky zamestnávať zdravotne znevýhodnených. „Osvedčilo sa nám to – za poskytnutú pracovnú príležitosť sú vďační a pri práci trpezliví. Dôkazom, že takáto spolupráca sa osvedčila je aj fakt, že niektorí zamestnanci sú u nás od začiatku,“ dodáva.

Dnes je z chránenej dielne registrovaný sociálny podnik, ktorý zamestnáva sedem zamestnancov, štyria z nich majú zdravotné znevýhodnenie, zo zvyšných troch sú dve ženy vo veku nad 50 rokov a jedna je po materskej dovolenke. Ukázalo sa, že zdravotne znevýhodnení zamestnanci chcú dokázať, že aj oni vedia pracovať a majú častokrát väčšiu vytrvalosť a trpezlivosť.

Vôbec nič by im nevytkli ani spokojní konzumenti, príjemne prekvapení lahodnou pochúťkou.

Leave A Comment