EnglishSlovak

SOCIÁLNE PODNIKANIE PRE ĽUDÍ

17 apr
0

Bociany spájajú


Bociany a RSP? Na prvý pohľad zvláštne spojenie, ale v Krompachoch zafungovalo.

Energetici, ochranári a sociálny podnik spojili svoje sily a výsledkom sú nové domovy pre bociany. Okrem dobrého pocitu ochranárov je sprievodným benefitom aj pracovná príležitosť pre zamestnancov sociálneho podniku Ľudia a perspektíva, OZ z Krompách.

Pracovníci podniku vyrábali pre bocianov hniezdiacich na východe Slovenska podložky – príbytky na hniezdenie na stĺpoch elektrického vedenia. Oslovila ich priamo Východoslovenská distribučná (VSD), ktorá spravuje tisícky kilometrov vzdušných a podzemných vedení.

Spolupráca VSD a RSP funguje odvtedy, ako pracovníci sociálneho podniku vykonávali údržbu vegetácie v koridoroch elektrických vedení. „V roku 2022 sme našu spoluprácu povýšili na novú úroveň. Keďže už mali v rukách zbytky z orezov, napadlo nám, či z nich rovno neskúsia uviť pre bocianov nové podložky, na ktorých by mohli bezpečne zahniezdiť,“ vysvetlil pracovník VSD Jozef Tóth s tým, že prácu tak našlo päť ľudí zo znevýhodneného prostredia. „VSD nám zabezpečila odborníka, ktorý prišiel našim kolegom vysvetliť, čo a ako pri stavbe takéhoto bocianieho hniezda je potrebné,“ uviedol Imrich Holečko, ktorý sociálny podnik vedie. A Marek, nový „majster“ si pochvaľuje: Naučili sme sa niečo nové“.

Hoci sa to nezdá, priestor pre spájanie spoločensky prospešných služieb sa dá nájsť skoro všade.

Zdroj: Energie-portal.sk, Ľudia a perspektíva, OZ, IMPLEA