EnglishSlovak

Klienti prichádzajúci do zariadení sociálnych služieb budú testovaní na koronavírus

  • Domov
  • Klienti prichádzajúci do zariadení sociálnych služieb budú testovaní na koronavírus
17 apr
0

Vláda Slovenskej republiky 14. apríla 2020 schválila „Plán riešenia znižovania rizika vzniku a šírenia ochorenia COVID-19“ a rozhodla, že klienti prichádzajúci do zariadení sociálnych služieb (aj ľudia bez domova, či deti prichádzajúce do Centier pre deti a rodiny) budú testovaní na koronavírus COVID-19. Podľa tohto plánu budú noví, ale aj staronoví klienti pred nástupom do zariadenia sociálnych služieb testovaní na prítomnosť koronavírusu.  

Opatrenie sa týka dvoch skupín ľudí – tých, ktorí budú do zariadenia prijímaní, respektíve opätovne prijatí zo svojho domáceho prostredia a tých, ktorí prichádzajú do zariadenia, alebo sa do neho znovu vracajú po pobyte v nemocnici.

Klienti z domáceho prostredia

V prvom prípade VÚC a mestá zriadia vo svojej územnej pôsobnosti karanténne miesta pre 14 – dňovú karanténu, kde klienti absolvujú test na COVID-19. Ak bude test negatívny, budú prijatí do zariadenia. Ak bude pozitívny, budú prevezení do nemocnice, alebo do iného zariadenia, ktoré určí ministerstvo zdravotníctva.

Klienti, ktorí prichádzajú späť z nemocníc

Druhá skupina ľudí bude testovaná ešte v nemocnici. Ak bude výsledok testu pozitívny, ostávajú v zdravotníckom zariadení, v prípade negatívneho výsledku môžu ísť do zariadenia sociálnych služieb.

Na koronavírus budú plošne nateraz testovaní iba klienti prichádzajúci alebo vracajúci sa do zariadení sociálnych služieb. V prípade príznakov infekčného alebo respiračného ochorenia budú samozrejme testovaní aj ostatní klienti a zamestnanci zariadení. Každý zamestnanec pracujúci v sociálnych službách dostane po konzultácii s hlavným hygienikom usmernenie, kedy a pri akých príznakoch by nemal nastúpiť do práce a za akých okolností sa má ísť dať otestovať.

Viac informácii nájdete na stránke Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky:

https://www.employment.gov.sk/sk/informacie-media/aktuality/testovanie-klientov-zariadeni-socialnych-sluzieb.html

Vláda SR schválila testovanie klientov pichádzajúcich do zariadení sociálnych služieb.
Obrázok od Gerd Altmann z Pixabay

Leave A Comment